Események

Koszorúzás az 1552-es emlékparkban

2018. augusztus 11. 

Az 1552 török elleni palásti mezei csatában az elhunyt hősök emlékére csapatunk koszorút helyezett el a kopjafánál. 

Kiscserkész tanyázás - Mátyás király

2018. július 24-26.

Csapatszületésnap

2018. június 16.

Szent György túra

2018. április 28.

Nagyszombati őrségállás

2018. március 31.


Csapatunk cserkészei és kiscserkészei álltak őrt a Szent Sírnál. 

Megemlékezés az 1848/49 forradalom és szabadságharc hőseire

2018. március 15.

Az idei ünnepségen verset szavalt Vince Vivien, koszorút helyezett el a csapat nevében Péter Ottó, csapatparancsnok valamint Gazdag Réka és Róm Mihály.

A Megemlékezés Napja - Thinking Day

2018. február 22.

Február 22-e a világ cserkészeinek egyik legfontosabb napja, 1857-ben ugyanis ezen a napon született Lord Robert Baden-Powell, a cserkészet alapítója, és felesége is (1889. február 22.), Olave, aki férje munkáját segítve a leánycserkészetet szervezte meg.

Pitypang őrs - Farsangi böllérnap

2018. február 10.  

Csapatkarácsony meglepetésekkel

2017. december 22.

Az idei csapatkarácsony egy kicsit más volt az elmúlt évek megszokott forgatókönyvéhez. Az ünnepi hangulatot a Mikulás csomagjainak szétosztása alapozta meg. Ezt követően egy szerény megvendégelés követett, amelyet a cserkészek szülei biztosították. Köszönet érte! A különleges meglepetést Matyó Melánia versével kezdődött, majd Nagy Péter énekelt. Mitől is volt különös ez az ünnepség? Idén két cserkésztestvérünk az SZMCS Intéző Bizottság határozata alapján Beszédes Lajos Érdemes Vezető érdemérem bronz fokozatát adományozta Farkas László, st. és Farkas Ilonának a 25 éves munkája eredményeként. Mindkettőjüknek gratulálunk! Az éremérmet átadta az SZMCS elnöke Gál Erik és Csémi Szilárd - ügyvezető elnök. Beszédet mondtak: Köpöncei Péter st, és Hojsza Zoltán st, 

Betlehemi Békeláng 2017 

2017. december 21 - 24.

dec. 21-én a 9.sz. Szent György cscs Krizsan Emese ,  átvette a Betlehemi Békelángot Ipolyságon a 27. sz. Szent Imre cserkészcsapatól, 

dec. 21-én átadtuk az Ipolyfedémesieknek, helyszín a palásti csapatotthon, átadta: Péter Ottó, átvette Velebny Gábor,

a 9.sz. Szent György cscs dec. 22-én elvitte a lángot a Palásthy Pál Egyházi Alapiskolába,

dec. 23-án Rakoncáról (Rykynčice) voltak a lángért, átadás helye a csapatotthon,

dec. 23 a csapat néhány tagja Róm Misi vezetésével elvitték a lángot a betegekhez és idősekhez,

dec. 24 én az ünnepi szentmisére Bohus Barbara viszi el a lángot.

Töklámpások Éjszakája
2017. november 4.  

Képek

MINDENSZENTEK NAPJA 

2017. november 1. 

Rózsafüzér Királynője (Regina Rosarii)

2017. október 7.

Rózsafüzér Királynője tiszteletére gyalogtúrán vettünk részt. 

Törpös tanyázás

2017. augusztus 17-19.

A 9.sz Szent György cscs augusztus 17-19 között kiscserkész tanyázást szervezett az Ivánka kúriában. .A keretmese a jól ismert Hupikék törpikék című mese történet alapján lett kidolgozva. Érdekessége, hogy negatív szereplő (Bibircsóka, Hókuszpók, Sziamiaú) nem volt benne.
Mivel a törpök a természetben éltek, a tanyázás középpontjában a természetismeret kapta a legnagyobb teret. Első nap a Méhecskés nevű völgybe portyáztunk. Megismertük az ott honos legfőbb gyógynövényekkel és azok felhasználásával. A megszerzett ismeret, hogy ne vesszen kárba, az erre a célra munkafüzetet is kiadatunk, Törperdő kincsei címmel. Szerzője Sztankó Tímea, st. A kiadványt saját jegyzettel lehetett bővíteni, illetve számos érdekes feladatot tartalmazott minden napra egy-egyet. Második nap központi eseménye Gyűgyi (Dudince) fürdőzés. A nagy meleg azon a délutáni órákban elviselhetőbbé vált. Harmadik nap központi eseménye Drégelypalánkon valósult meg a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban. Az egész napos program keretén beül megismerkedhettünk Drégely vár és Szondi György történetével, a falu népviseletével, népi játékokkal, részt vettünk középkori fegyverbemutatón.
Foglalkozások során üvegfestés, törpös rajzok és népi játékokra is sor került. A napot hagyományosan tábortűzzel zárult. Résztvevők végen emléklapot kaptak. Tanyázás során a róverek és a felnőtt cserkészek is kivették részüket a szervezésében, anyagbeszerzésbe, élelmezésben, tábortűzi keret kidolgozásában.

Köszönet az SZMCS-nek, Palást község önkormányzatának és a Rákóczi Szövetségnek.


Látogatóban palást határában táborozó 1019-es Csaba királyfi cserkészcsapatnál

2017. július 14.

Péntek délután meglátogattuk a cserkészparkban táborozó 1019-es Csaba királyfi cserkészcsapatot, akik Piliscsabáról érkeztek. A táborparancsnok Boró (Rácz Borbála) bemutatta csapatát és megengedte, hogy körülnézhessünk a táborban. Misi külön kérésére a csapatautóval még egy körre is elvittek. Külön köszönet ezért a különleges élményért.


Tábortűz a komáromi diákokkal

2017. június 26.

26. éves a csapatunk

2017. június 17.

Gyereknap 

2017. június 10.

Köszönjük mindazoknak, akik elfogadták a meghívást a szombati rendezvényünkre, amit a gyermeknap alkalmából tartottunk. Külön köszönet jár azokank, akik gazdag programot készítettek az ünnepletek számára és bármily módon hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeink szeretetteljes környezetben érezték magukat. Megkülönböztetett köszönet jár a községi önkormányzaton belül működő oktatási, kulturális, ifjúsági és sport komisszió vezetőjének és tagjainak, a palásti 9. sz. Szent György cs.cs. ...  ( Szkladányi Helység Anikó polgármester asszony ).


Szépség és a szörnyeteg - portya

2017. május 28.

Május utolsó vasárnapján a kiscserkészek portyán vettek részt. A keret történet alapját a "Szépség és a szörnyeteg" mese adta. Miután az apa a lánya számára az erdőben egy rejtett kertben rózsát szedett, megjelent a szörnyeteg. Haragjában el akarta átkozni az apát, de lánya védelmére kelt. A szörnyeteg fogságban tartotta a lányt egészen addig, amíg az éppen ott tartózkodó kiscserkészek ki nem állják a próbákat. Elsőként a fontosabb útjeleket kellett megfejteni, majd az állatok birodalmában tettek tanúságot ismereteikről. Természet szépsége és egészségügy fontossága zárta a próbát. Végül is sikerült kiszabadítani a szörnyeteg rabságából a szépséges lányt. A portya a Kőlyuktól indult a Hegyen át az Estétó völgyben végződött.


Képkiállítás cserkészeink részvételével

2017. április 29-30.

A Permeo Polgári Társaság április 29-30-án amatőr képkiálítást szervezett a Palásthy Pál Egyházi Alapiskplában. A tízenegy kiállító közt több működő és valaha volt cserkész művei is láthatóak voltak.

Szent György vértanut a palástiak mindig nagy tiszteletben tartotak. A falu és egyben az itt működő cserkészcsapat védőszentként. Az idei templombúcsu alkalmából a Permeo polg. társaság, amely alapítói tagjai között csekészek is vannak, gondolt egy nagyot és felkeresett több személyt, fiatalt és idősebbet. Legfőképpen, akik otthon képzőművészettel folglakoznak hobbi szinten.

A megkeresésre tizenegygyen válaszoltak, akik szívesen kölcsönadták erre a két napra a rajz, festmény, fafaragásukat, mondta Hojsza Zoltán a kiállítás fő szervezője. A résztvevők közt három ma is működő- és három egykoron volt cserkész rajzaiban, ill. festményeiben lehetett gyönyörködni.

Cikk: https://felvidek.ma/2017/04/palasti-kepzomuveszek-bemutatkozasa-a-muveszetkedvelo-kozonseg-elott/

Képek: https://www.myhont.sk/prezentacia-plastovskych-maliarov/

Nagyszombati őrségállás

2017. április 15.

A szentsír őrzése

Hagyományszerűen húsvéti ünnepkör szerves résztvevőiként ebben az évben is egymást váltva őriztük Jézus Krisztus sírját a palásti Szent György templomban. Félórás váltásokban álltunk őrséget a szent sírnál. Kora délelőtt a kiscserkészek és a PPEA alsótagozatos tanulói, majd a cserkész és rover korosztály és végül a felnőtt cserkészek. A csapat és az iskola ilyen módon kapcsolódott bele az egyházközösség húsvéti szertartásaiba. 

Nagycsütörtöki szentóra - elmélkedés

2017. április 13.

A nagycsütörtöki szentmisét követően a cserkészek elmélkedéssel egybekötött virrasztást tartottak a palásti Szent György templomban. 

Kitelepítettek emléknapja

2017. április 12.

A palástról kitelepített magyarokról emlékeztünk meg ezen a kora est napon. A megemlékezést Péter Ottó, st nyitotta meg. Beszédet mondtak: Szkladányi Helyiség Anikó, falunk polgármestere, Köpöncei Péter st, a PERMEO polgári társulás elnöke. Verset szavalt Hočák Barbara. Megemlékezést a CSEMADOK énekkara zárta.

Fotó: Pásztor Rebeka

cikk: Felvidék.ma

Kopasz hegyen cserkész ballag

2017.április 8.


Az Ipolysági 27. sz. Szent Imre cserkészcsapat meghívására egy nagyszerű portyán vettünk részt. Az állomásokon természetismeret, elsősegély, állat ismeret, térképészet, rovásírás feladatokat kellett megoldani. Végül számháborúval zártuk a napot.  

Szent László év

2017. március 31. 

Szent László trónra lépésének 940. évfordulójára emlékezünk az idén. Az évforduló alkalmából mi is megemlékeztünk a szent királyunkról.

Az esti program Szent László király élete és legendái című előadásra került sor, amelyet Müller Péter a Lévai Szent László Kör elnöke tartott.

Az előadó vetítéssel tette színesebbé előadását, elsőként a lovagkirály családfája bemutatásával kezdte majd a Magyar Királyságot mutatta be, ahol időrendben helyezte el Szent László életének főbb mozzanatait, csatákat, esményeket és a hozzá fűződő legendákat.

Előadása végén Léván található Szent László szobor történetét fedte fel előttünk. Végezetül Hlédik László, plébános, atya segítségével Szent Lászlóról szóló énekkel zártuk.

A tartalmas előadást Péter Ottó, csapatparancsnok köszönte meg. Ezt követően állófogadásra került sor és a feltett kérdésekre is szívesen válaszolt Müller Péter.

Megemlékezés

Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából 

2017. március 31.

A 9. Sz. Szent György cserkészcsapat és a palásti Rákóczi Szövetség közös megemlékezést tartottak Esterházy János mártírsorsú politikus halálának 60. évfordulója alkalmából az Ivánka-kúriában az SZMCS Beszédes Lajos Vezetőképző Központban.

A megemlékezés a Dunaszerdahelyi Pázmaneum Társulás által meghirdetett emlékév részeként került megvalósításra.

A megemlékezést Péter Ottó csapatparancsnok nyitotta meg, a résztvevők köszntését követően megemlítette, hogy az itt lévő Esterházy szobor, 1996-ban a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elsőként avatott. Éppen ezen a helyen, amelyet Esterházy János lánya, Esterházy Malfatti Alice leplezte le.

Továbbá az élete is példaképként szolgáll számunkra, nemzetéhez, nemzetiségéhez egyeneslelkű és mindvégig hű maradt.

Verset szavalt Antal Réka:József Attila költőtől a Bús magyar ének. Következő porogrampontban: Esterházy János életét méltatta Köpöncei Péter, cserkész segédtiszt. Beszédében kiemelte, hogy a mai politikusok sorsközösséget tudnának-e vállalni Esterházyval, akinek bársonyszéket ígértek Budapesten az Országházban. Ő ezt elutasítva a Szlovákiában kisebbségben maradt magyarság szószólója és képviselője maradt továbbra is. Választóit nem hagyta cserben.

". A mai aktuálpolitikára visszatekintve, mennyi olyan felelős politikus tudunk felsorolni, akik hasonlót léptek volna meg csak azért, hogy hűek tudjanak maradni elveikhez, továbbra is becsülettel tudják szolgálni választóikat..."

Megemlékezés koszorúzással folytatódott.

Végezetül a Himnusz eléneklésével zártuk a programot.

Megemlékezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére 

2017. március 14.

Csapatunk aktívan kivette részét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évforduló  tiszteletére meghirdetett ünnepségen. Verset mondtak Krizsan Emese és Hocsák Barbara, Díszőrséget álltak a megemlékezés kopjafánál Vincze Vivien és Kecskés István. Koszorúzott Péter Ottó. Az énekkarban a cserkészklub néhány tagja Farkas Ilona,Beno Zsuzsanna hangjával emelte az ünnepség fényét.

Vezetői gyűlés 2017

Csapatparancsnok váltás, 2017. február 11, szombat : Bohus Barbarát váltja Péter Ottó.

A vezetői gyűlés öt témával foglalkozott. Az első a parancsnok váltás. A leköszönő elnöknő Bohus Barbara mindenkinek megköszönte az áldozatkész munkáját és további sikeres cserkészkedést kíván a csapatnak. Ezután az "új" parancsnok Péter Ottó bemutatta a frissen megjelent Csapatkrónika 2016 kiadványt, amelyet Hohler Cúth Erika állított össze. Harmadik téma a csapat 2017-es munkatervének kidolgozása. Sok és érdekes programok kerúltek fel a kívánság listára, amelyből nehezen, de végül is  sikerült egy jó tervet összeállítani. Nagy lelkesedést váltott ki a V. Szövetségi Nagytábor ismertetése, amely magába foglalt az altáborok, tábor kerete és egyéb teendők megbeszélését. A program utolsó pontja az új nevelési koncepció felvázolása és fokozatos bevezetése.

Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség

XXIV. Szövetségi Közgyűlés 

2017. február 4-én, szombaton, Rimaszombatban megtartott konferenciával egybekötött éves értékelő közgyűlésen csapatunk is képviseltette magát.

A közgyűlés a 2016-os eseményeit, rendezvényeit értékelte. Elfogadták a 2017-es költségvetést, és az idei terveket részletesen egyeztették. Többeközött a Szövetségi Nagytábor helyszínét és altáborait is bemutatták.

Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából emléktáblát avatottunk. Az emléktáblát a helyi cserkészháznál helyezték el, majd a Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében ünnepélyes megemlékezést tartottunk. Avatást követően Molnár Imre történész, Esterházy-kutató tartott előadást a gróf életéről és munkásságáról, majd a Boráros Imre Kossuth-díjas színművész előadásában,  Siposhegyi Péter Hantjával sem takar, János passió című monodrámáját adta elő.
Csapatunkat Péter Ottó, st. képviselte. 

9.sz. Szent György cserkészcsapat Palást - 2017
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el